TIPS & INZICHTEN

De kracht van kleur op je humeur (en je gezondheid)

Jaren geleden hadden wij de muur van onze woonkamer antraciet geschilderd. Hoewel er antraciet op de pot stond leek het eerder zwart. Het stond prachtig. Iedereen die op bezoek kwam was lovend. Maar… Er klopte iets niet. Hoewel mijn ogen mij vertelden dat het zo mooi stond voelde ik mij er niet prettig bij. Ik werd er somber van. Zelfs een beetje depressief.

Misschien herken je dat wel.

En eigenlijk is het ook helemaal niet gek. Want alles is energie. Alles! Ook kleur. Dat komt doordat alles, inclusief ons eigen lichaam, bestaat uit energie die op verschillende frequenties vibreert, oftewel resoneert.

De wetenschap heeft dit allang bewezen, het is gewoon biologie, natuurkunde en scheikunde inéén. Niks zweverigs dus.

En als je begrijpt dat alles resoneert dan kun je je vast ook voorstellen dat deze frequenties/vibraties/energie kunnen leiden ofwel tot harmonie of dissonantie? Dat de zielstoestand van een mens hierdoor dus positief of negatief wordt beïnvloed.

 

Ons lichaam en de natuur

Sterker nog, als onze cellen en DNA harmonisch resoneren met de spiralende patronen van de natuur, wordt ons gevoel van verbinding met de natuur versterkt. Dan worden we bijna automatisch helemaal zen of gewoon domweg zielsgelukkig. Hoe cool is dat?

Kleur is ook energie! Het is een vorm van licht, van elektromagnetische straling. Deze energie trilt op dezelfde manier als geluid. Je kunt dus kleuren gebruiken om de resonantie van je lichaam te veranderen. Zelfs als je niks doet, reageert je lichaam.

Dus verstoorde die zwarte muur mij ongemerkt dusdanig, dat ik mij depressief ging voelen.

 

Een aantal voorbeelden

Rood: motiveert, inspireert, stimuleert en geeft je kracht. Het staat voor doelgerichtheid, voor moed, uithoudingsvermogen, wilskracht en doorzettingsvermogen.

Oranje: stimuleert creativiteit, productiviteit, plezier, optimisme, enthousiasme en het uiten van emoties. Het staat voor vitaliteit, praktische instelling, levenslustig, vrolijk en speels.

Geel: stimuleert je creativiteit en voorstellingsvermogen. Het verhoogt vrolijkheid, humor, persoonlijke kracht, intelligentie en logica.

Groen: voor diepe ontspannen. Het ondersteunt de eigenschappen als liefde, communicatie, sociaal karakter en aanvaarding. Groen brengt emotioneel evenwicht.

Blauw: verkoelt, kalmeert en helpt je te ontspannen. Blauw verbetert menselijke eigenschappen als kalmte, eerlijkheid, vriendelijkheid en innerlijke vrede.

Violet: stimuleert de intuïtie, verbeeldingskracht, artistieke kwaliteiten en meditatie. Het staat voor gevoeligheid, creativiteit, grenzeloze stromingen, zoekend naar spirituele ontwikkeling en dienstbaarheid.

Purper: staat voor ernst en waardigheid, maar ook voor lieftalligheid. In purper ligt de macht over het denken verborgen. Het de transparantie van de hoogste vorm van kristallisatiekracht.

 

Hoe is dat bij jou?

Kans is groot dat je nu met je gedachten langs alle kleuren in je eigen huis gaat. Waarschijnlijk ziet het er prachtig uit. En toch wil ik vragen om eens de tijd te nemen want deze kleuren met je gevoel doen.

Vind je dat lastig?

Ga dan eerst goed met beide voeten op de grond staan. Druk ze goed aan. Leg je handen op je buik en blijf daar met je aandacht. En neem de kleur in je op. Lukt het? Welke gevoelens krijg je erbij. Maakt het je blij, geeft het je energie of word je er net als ik een beetje depri van. Je eerste ingeving klopt meestal! En lukt het niet? Gewoon een paar dagen achter elkaar proberen? Of schoenen uit?

Welke kleur de muur in mijn woonkamer uiteindelijk kreeg?
Kanariegeel. Waarom? Ik ben dol op speelsheid, vrolijkheid! Maar ik ben ook sterk gericht op het ontwikkelen van je persoonlijke kracht, zowel met klanten als voor mijn gezin.

Ik ben benieuwd of je iets aan dit verhaal hebt gehad. Of het is gelukt met de oefening. Laat je het me weten op LinkeIn of  Facebook?

En als je liever persoonlijk contact hebt. Bel of mail me dan gerust.

Delen? Ja graag!

Inzichten in je mailbox? 

Door je aan te melden geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.